Παράρτημα Κύπρου
25ης Μαρτίου 27,
2408, Έγκωμη Λευκωσία
Τηλ.: 00357 99212214
00357 22776757

EL |  EN |  DE

 

Οι σιελογόνοι αδένες διακρίνονται σε μείζονες και ελάσσονες. Στους πρώτους ανήκουν η παρωτίδα, ο υπογνάθιος και ο υπογλώσσιος σιελογόνος αδένας ενώ οι δεύτεροι είναι διάσπαρτοι στο βλεννογόνο των χειλέων, της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Το σάλιο προστατεύει το βλεννογόνο του στόματος από τοπικούς ερεθιστικούς παράγοντες και βακτήρια και είναι απαραίτητο για τη γεύση, την κατάποση, την πέψη και την ομιλία. Στα νοσήματα των σιελογόνων αδένων συμπεριλαμβάνονται ιογενείς ή βακτηριακές φλεγμονές, προσβολή από αυτοάνοσα νοσήματα ( σύνδρομο Sjogren, σαρκοείδωση), λιθιάσεις καθώς και καλοήθη ή κακοήθη νεοπλάσματα.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν στην παρωτίδα εφαρμόζονται συνήθως σε περιπτώσεις ανάπτυξης όγκου στον αδένα και λιγότερο συχνά σε παθολογικές καταστάσεις άλλης φύσεως π.χ σιελολιθίαση, χρόνια σιαλαδένωση. Από το σύνολο των όγκων των σιελογόνων αδένων, το 80% περίπου αναπτύσσονται στην παρωτίδα και στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις (80%). Ο συχνότερος εξ' αυτών είναι το πολύμορφο αδένωμα (μεικτός όγκος) στις γυναίκες και το κυσταδενολέμφωμα στους άντρες. Από τους κακοήθεις πιο συχνά απαντάται το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα. Τα καλοήθη νεοπλάσματα της παρωτίδας εκδηλώνονται ως ανώδυνες διογκώσεις των οποίων οι διαστάσεις αυξάνονται με βραδύ ρυθμό. Συνήθως εμφανίζονται πίσω από τη γωνία της κάτω γνάθου κάτω από το λοβίο του ωτός, χωρίς να αποκλείεται η ανάπτυξή τους στον εν τω βάθει λοβό της παρωτίδας με επέκταση στο πλαγιοφαρυγγικό διάστημα (όγκος δίκην παγόβουνου).

Συμπτώματα που καθιστούν τη διόγκωση ύποπτη για κακοήθεια είναι ο πόνος, η γρήγορη ανάπτυξη του όγκου, η διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων και η πάρεση του προσωπικού νεύρου λόγω της διαδρομής του μέσα από το παρέγχυμα της παρωτίδας. Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει, εκτός από την πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, τον απεικονιστικό έλεγχο του αδένα με υπερηχογράφημα. Αξονική ή και μαγνητική τομογραφία σπάνια δίνουν περισσότερες πληροφορίες.

Στο Κέντρο μας δεν διενεργείται βιοψία δια λεπτής βελόνας ως εξέταση ρουτίνας διότι ότι και να αποδώσει δεν αλλάζει τη θεραπεία, που είναι πάντα χειρουργική. Η ιδιαιτερότητα της χειρουργικής της παρωτίδας έγκειται ακριβώς στην ανατομική σχέση της με το προσωπικό νεύρο. Ανοιχτή βιοψία είναι ιατρικό λάθος λόγω κινδύνου τραυματισμού του νεύρου, ενώ αν μπει κανείς στην διαδικασία παρασκευής του νεύρου, αφαιρεί όλο τον όγκο. Η αποφυγή τραυματισμού του νεύρου προϋποθέτει λεπτομερή γνώση της ανατομικής της περιοχής, επιμελή παρασκευή του προσωπικού νεύρου και των κλάδων του και μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού. Υποβοηθητικά, χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης του νεύρου (monitoring) κατά περίπτωση.

Η πιο συχνή πάθηση του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα είναι αντίθετα ο σχηματισμός λίθου (σιελολιθίαση), και σπανιότερα νεοπλάσματα Οι λίθοι προκαλούν αιφνίδια, επώδυνη διόγκωση κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα. Εκτός από το τυπικό ιστορικό, διαγνωστικά εφαρμόζονται η απλή ακτινογραφία και το υπερηχογράφημα. Όταν ο λίθος βρίσκεται σε ευνοϊκό σημείο είναι δυνατόν να αφαιρεθεί με τοπική αναισθησία απ΄το στόμα χωρίς νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Ανεξάρτητα από την υποκείμενη παθολογική κατάσταση (χρόνια σιαλαδενίτιδα, όγκος), η χειρουργική του υπογναθίου σιελογόνου αδένα δυνατόν να είναι εξίσου απαιτητική λόγω της στενής ανατομικής του σχέσης κυρίως με τον επιχείλιο κλάδο του προσωπικού νεύρου αλλά και με το γλωσσικό και υπογλώσσιο νεύρο.

Στο Κέντρο μας πραγματοποιούνται με εξαιρετικά αποτελέσματα όλες οι επεμβάσεις που αφορούν στους μείζονες και ελάσσονες σιελογόνους αδένες (επιπολής, ολική ή ριζική παρωτιδεκτομή, αφαίρεση υπογναθίου σιελογόνου, αφαίρεση όγκων του πλαγιοφαρυγγικού διαστήματος κ.α.).