Παράρτημα Κύπρου
25ης Μαρτίου 27,
2408, Έγκωμη Λευκωσία
Τηλ.: 00357 99212214
00357 22776757

EL |  EN |  DE

 

Μία από τις πιο συχνές αιτίες προσέλευσης ασθενών στο Κέντρο μας αποτελεί η διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως πρόκειται για το κοινό ροχαλητό, σπανιότερα για διακοπή της αναπνοής που ο ειδικός ονομάζει αποφρακτική υπνική άπνοια.

 

Ενώ το κοινό ροχαλητό όταν είναι ήπιο και περιοδικό, ιδιαίτερα σε νεαρούς και υγιείς ενήλικες, μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογικό», κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την αποφρακτική υπνική άπνοια. Σε αυτή την περίπτωση κατά το έντονο ροχαλητό διακόπτεται η αναπνοή για μεγάλο διάστημα πάνω απο 10 δευτερόλεπτα και 5 - 7 φορές την ώρα ή περισσότερο από 30 φορές κάθε βράδυ. Το οξυγόνο στο αίμα πέφτει δραματικά οδηγώντας σε υποξαιμία και κάποιου βαθμού αφύπνιση. Βαθύς ύπνος που ξεκουράζει το σώμα και το πνεύμα είναι αδύνατος. Μια τέτοια κατάσταση συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο καρδιοπνευμονικών παθήσεων, παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και διαταραχών της συγκέντρωσης και της ψυχικής σφαίρας.

 

Αιτία της υπνικής άπνοιας είναι η απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού. Συγκεκριμένος σωματότυπος (παχυσαρκία, βραχύς τράχηλος, αυξημένη περίμετρος λαιμού), ιδιαίτερα κρανιοπροσωπικά χαρακτηριστικά (μικρογναθία), δυσχερής ρινική αναπνοή ( λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος ή άλλης παθολογίας ) καθώς και το μέγεθος και η κατασκευή της γλώσσας, της μαλακής υπερώας και του κατώτερου τμήματος του φάρυγγα οδηγούν σε αυτή την απόφραξη, ιδίως σε ύπτια θέση κατά τον ύπνο.

 

Συνήθως οι ίδιοι οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τα γεγονότα κατά τη νυκτερινή κατάκλιση, οι σύντροφοί τους αναφέρουν έντονο ροχαλητό και διακοπή της αναπνοής που ακολουθείται από πνιγμονή και αγωνιώδη αναπνευστική προσπάθεια. Κατά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού προκύπτουν πρωϊνοί πονοκέφαλοι, έντονη ημερήσια υπνηλία (π.χ. να κλείνουν τα μάτια στο τιμόνι μέρα-μεσημέρι), αρτηριακή υπέρταση, επηρεασμένη διανοητική λειτουργία και διάθεση. Αυτή η κατάσταση προδιαθέτει σε καρδιαγγειακά συμβάματα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), επικίνδυνη οδήγηση και τροχαία ατυχήματα, πτώση της απόδοσης στην εργασία έως κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

 

Η ωτορινολαρυγγολογική εξέταση είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ανατομικών και λειτουργικών ανωμαλιών, που προκαλούν το σύνδρομο. Ο ακρογωνιαίος όμως λίθος στη διάγνωση του συνδρόμου είναι η πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου. Όπως γίνεται φανερό από το όνομά της, επιτρέπει την ταυτόχρονη και συνεχή καταγραφή πολλαπλών καρδιοαναπνευστικών και νευροφυσιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σημαντικότερες εξ αυτών είναι ο υποαπνοϊκός δείκτης, ο αριθμός δηλαδή των επεισοδίων άπνοιας και υπόπνοιας ανά ώρα ύπνου και οι διακυμάνσεις του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Με τις λαμβανόμενες τιμές καθορίζεται η βαρύτητα της υπνικής άπνοιας και σχεδιάζεται η αντιμετώπισή της.

 

Κλασσικά η μελέτη ύπνου πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες με εισαγωγή και διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Το Κέντρο μας πρωτοπορώντας και σε αυτό τον τομέα, εξοπλίσθηκε πρόσφατα με φορητό πολυσωματοκαταγραφέα μελέτης ύπνου, που πραγματοποιεί την πλήρη μελέτη αξιόπιστα στο οικείο περιβάλλον του ασθενούς με δραματική μείωση του κόστους της εκάστοτε μελέτης. Τα καταγεγραμμένα δεδομένα αναλύονται από εξειδικευμένο προσωπικό με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και εν συνεχεία σχεδιάζεται και επιλέγεται η καταλληλότερη για κάθε ασθενή αντιμετώπιση.

 

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτούνται διαιτητικοί χειρισμοί για την απώλεια βάρους, χωρίς την οποία οι λοιπές θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι ανατομικές ανωμαλίες διορθώνονται χειρουργικά συνήθως με μικρής βαρύτητας επεμβάσεις στη μύτη ή/και το στοματοφάρυγγα κλιμακωτά ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης. Η τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας είναι πλέον εύκολη και φθηνή με τη χρήση του φορητού πολυσωματοκαταγραφέα χωρίς καινούργια νοσηλεία.
Σε περιπτώσεις πολύ βαριάς υπνικής άπνοιας, εφαρμόζεται μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP) σε όλη την διάρκεια του ύπνου και σε καθημερινή βάση. Προηγούμενοι χειρουργικοί χειρισμοί είτε καθιστούν τη μάσκα μη απαραίτητη είτε συμβάλουν στο να έχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί.

 

Το Κέντρο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πραγματοποιεί όλο το φάσμα των απαραίτητων επεμβάσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα.